Najlepszy pasztet z ciecierzycy z pieczoną marchewką

Jeden z moich ulubionych pasztetów! Wyjadam go z foremki małą łyżeczką zanim zdąży dobrze wystygnąć :) Pieczona marchewka w połączeniu z ciecierzycą i aromatycznymi przyprawami to jest to, co skradło moje serce. Najlepszy jest dla mnie z młodych marchewek, więc korzystam z tego przepisu szczególnie często wiosną i latem :)

Składniki:

- ok. 600 g marchewki eko (jak dacie więcej pasztet będzie bardziej słodki)
- 3 łyżki masła orzechowego eko (polecam po prostu arachidowe bez żadnych dodatków)
- 2 słoiki ugotowanej ciecierzycy eko 
- 2 płaskie łyżki mielonego lnu eko
- 2 łyżeczki wędzonej papryki eko
- 1 łyżeczka mielonej kolendry eko
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki eko
- 1/2 łyżeczki papryki chilli eko
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej eko (najlepiej świeżo startej)
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego eko
- 3-4 łyżki sosu sojowego Tamari eko
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru eko
- 1/2 curry (polecam Golden Curry z Lebensbaum)
- sól i olej do usmażenia marchewki
 
Wykonanie:
Marchewki umyj (ja zwykle nie obieram tylko dokładnie szoruję szczotką), pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą, skrop olejem. Tak przygotowane wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach aż zmiękną (około pół godziny).
Odsącz ciecierzycę i dodaj do niej upieczone marchewki, masło orzechowe i wszystkie przyprawy.
Dokładnie zblenduj wszystkie składniki (jeśli masz wyciskarkę do soku to możecie w niej zmielić masę na głądko - ja tak właśnie robię) i przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i piecz około 45 minut.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl