Zapiekany budyń jaglany z jabłkami i cynamonem
I taki właśnie jest ten deser. Wegański klasyk w jesiennej wersji. Delikatnie słodki, aromatyczny, sycący, kremowy, zdrowy, pyszny i do tego cieszy oko :) 
  
Składniki:
 
ok. 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
400 ml mleka kokosowego 
ok. 250 ml napoju owsianego
1 łyżeczka cukru kokosowego 
przyprawy: anyż w gwiazdkach, kardamon, cynamon, goździki, wanilia
jabłko 
 
Wykonanie:
 
Kaszę jaglaną dokładnie opłukaj w ciepłej wodzie i odcedź. 
Przełóż do garnka i zalej mlekiem kokosowym i owsianym. Od razu możesz dodać wszystkie przyprawy. Ja daję kilka ziaren kardamonu, kilka goździków, 2-3 gwiazdki anyżu, szczyptę cynamonu i wanilii. Jeśli jednak lubisz inne przyprawy lub w innych proporcjach - śmiało eksperymentuj i dopasuj smak do własnego gustu :) 
 
Kiedy kasza zagotuje się zmniejsz ogień i gotuj wolno przez około pół godziny. Od czasu do czasu pomieszaj i pilnuj - szczególnie pod koniec - aby nic nie przywarło do garnka. 
Do ugotowanej kaszy dodaj łyżeczkę cukru kokosowego (ale może to być też ksylitol czy dowolny ulubiony syrop) i zblenduj na gładką masę. My lubimy naprawdę bardzo kremowy budyń, dlatego blenduję dość długo :) 
 
Masę przełóż do miseczek, w których można ją zapiec. Posyp wierzch wanilią i ułóż jabłka (wcześniej pokrojone na kostkę i otoczone cynamonem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na około 15 minut. Czas zapiekania w dużej mierze zależy od tego, jakich jabłek użyjesz, więc najlepiej po prostu sprawdź przed wyjęciem, czy jabłuszka są już przyjemnie miękkie. 
 
Smacznego!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl