Klopsiki z ciecierzycy w sosie warzywnym
Składniki na klopsiki: 
 
ciecierzyca – 40 dkg (użyłam takiej ze słoika już ugotowanej, waga po odsączeniu) 
tapioka – 2 łyżki 
bułka tarta lub kasza manna – 2 łyżki 
czarny sezam – 2 łyżki 
majeranek – 1 łyżeczka 
kozieradka mielona – 1/2 łyżeczki 
czosnek – 2-3 ząbki 
sól – do smaku 
olej do smażenia 
 
 
Składniki na sos: 
 
przecier pomidorowy – 500 ml 
migdały blanszowane – 5 dkg 
marchew – 20 dkg 
seler – 10 dkg 
por – 1 mały 
cząber – 1 łyżeczka 
sos sojowy – 2 łyżeczki 
olej do duszenia warzyw 
 
Ciecierzycę odsączamy i przepłukujemy na sitku. Przekładamy do wysokiego garnka i blendujemy na gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty) i wyrabiamy masę rękami – to bardzo ważne, żeby zrobić to właśnie rękami, a nie łyżką czy blenderem (składniki połączą się idealnie i pulpeciki nie będą rozpadały się). 
 
Formujemy niewielkie pulpeciki i obsmażamy przez chwilę z dwóch stron. 
 
W międzyczasie szykujemy sos. Marchew i seler ścieramy na grubych oczkach, a por drobno kroimy. Wrzucamy wszystko na rozgrzany olej, delikatnie solimy, podsmażamy 2 minuty, po czym podlewamy odrobiną wody i zostawiamy, żeby warzywa zmiękły. 
 
Blendujemy przecier pomidorowy z migdałami. Do powstałego sosu dodajemy miękkie warzywa i znowu blendujemy. 
 
Na koniec dodajemy sos sojowy i cząber. 
 
Na patelni układamy pulpeciki, zalewamy sosem i dusimy razem 6-7 minut. 
 
Smacznego!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl